Sattui joskus kommelluksiakin

Olin kylmäkkönä Näsinneulassa 1970-luvun puolivälissä, ruokalistan annokset muistan vielä v.2015 oikein hyvin. Ravintolan toimitilat oli järjestetty niin, että tornin juurella olevassa rakennuksessa oli esivalmistelukeittiö ja kylmäkeittiö, jossa kylmäkkö valmisti kylmiä alkuruokia, salaatteja ja jälkiruokia. Tornissa oli viimeistelykeittiö, jossa kokit valmistivat ruokalistan lämpimät ruoat ja tilasivat alkuruoat ja jälkiruoat sisäisellä puhelimella alhaalta kylmäkeittiöstä. Alakerrasta kylmäköt lähettivät valmiit annokset hissillä ylös ja ilmoittivat hissin saapumisesta puhelimella ylös. Homma hoitua hyvin, vaikka keittiöiden välillä oli melkein 100 metriä matkaa.
No, sattuihan sitä jotain kommelluksiakin, kovalla tuulella torni alkoi huojua ja automaattisesti hissi pysähtyi, jos satuit olemaan hississä kuuman keittokattilan kanssa, hiki tuli otsalle, lämmin keitto kaverina suljetussa hississä oli mitä epämielyttävin jopa 20-30 min odotusaikana. Hiki tuli myös yläkerran kokilla ja tarjoilijoilla, asiakkaat odottivat alkuruokakeittoa ja keitto oli vielä hississä.
-Marjatta Pohjola

Kuvia