Hienovaraisin graavisiika mitä loihtia voi

Sain työskennellä kesän 1981 Porissa kesätoimittajana Satakunnan Kansassa. Kesä oli kaikin puolin herkullinen, mutta yksi oli ylitse muiden: Reposaaren Ravintola, johon hankkiuduin aina kun voin. Erityisesti lounaalle, jonka erikoisuus oli graavisuolattu siika. Vielä aamuyöstä se oli uinut tullakseen kalastetuksi ja suolatuksi. Mitään niin hienovaraista kalan makua en ole sen koommin onnistunut itsekään loihtimimaan sadoista - kenties tuhansista yrityksistä huolimatta. 1990-luvulla olisin karannut Jazzeilta Reposaareen, mutta soitto ravintolaan romutti irtioton. Graavisiikaa ei enää saanut lounaalla, kun ei ollut kalastajia, jotka lähtisivät aamulla verkoille. Makumuisto ei kuitenkaan sula pois kieleltäni ja mielestäni. Mitä paikkaan tulee, se toimii edelleen. Joidenkin arvioiden mukaan se on pysähtänyt menneeseen. Sitä se oli positiivisessa mielessä jo 1980-luvulla.
-Sakari Nupponen

Kuvia

Reposaaren Ravintola on muisto menneestä ajasta. Toimii yhä.