Tarjoilijana 1960-luvulla

Esimerkiksi Presidentti Kekkonen oli vierailulla minun työaikanani 1965-1976 pariin eri otteeseen. Kartanokabinetissa häntä palvelimme ja adjutantit seisoskeli oven takana. Mutta illan päälle Kekkonen innostui ja ajoi yhtä tarjoilijaa perästä läpi henkilökunnanhuoneen rappukäytävään, hauskinta meistä oli kun adjutantit ei tienneet mitään,kabinetista meni ovi meidän "tupakkahuoneen" läpi.
Samoihin muistoihin sisältyy Ravintolapäällikkö Oinosen meille opettama lause,joka piti lausua joka kerta presidentille tarjottaessa "Olkaa hyvä Herra Tasavallan Presidentti", meitä tarjoilijoita oli moninkertainen määrä ja vaikeita oli vastapuolen pöytää olevat tarjoilijat kun oli hillitsemistä ettemme ala ääneen tirskua.
Muistan myös kuinka hienoksi oli salin E-pöytä katettu kun ensimmäinen astronautti vieraili Lahdessa.
Seurahuone oli silloin Lahden Teollisuus-seuran omistuksessa. Seuran jäsenille oli kerta vuoteen juhlat,joissa myös rouvat pääsivät osalliseksi. Muutoinhan herrat oli monesti aamiaisesta lähtien monta kertaa vuorokaudessa ruokailemassa ja päivän loputtua usein laskua vietiin kuitattavaksi Häränsilmä nimiseen yöbaariin. Tai ehkä sen kuittas vaan hovimestari.
Oli opittava mistä firmasta herrat on ja niinpä itselleni sattui uutena työläisenä kerran, juoksin ulko-ovelle laskun kanssa lounas-aikana, luulin asikkaiden karkaavan. Silloin opin paljon, ei koskaan saanut hätääntyä, vaan hovimestari kuittasi, piti vaan kysyä häneltä.

Asikkaina oli aina vaan miehiä, ei naiset päässeet ilman mies-seuraa ravintolaan. Miehille taas oli portsarilla puvun takkeja lainata jos tarvis oli.
Nuorena kerran ihmettelin aviopareja jotka oli tulleet ruokailemaan. Rouvat itkettivät toisiaan "et ole itse kotona tarjonnut ruokaa,vaan aina tuot ravintolaan." Sehän oli tietenkin työläisestä yllättävää,koska itsellä ei ollut vara käydä ravintolassa ruokailemassa, hyvä jos kerran vuodessa.
Ravintolapäällikkö Oinonen oli varmaan Suomen kuuluisin (ravintolaopettaja) niinpä kerran olen saanut häneltä tukkapöllyjäkin, koska yhytti minut kerran jäitä tökkimästä. "näinkö minä olen sinut opettanut".
Tarjoilijat oli ammatissaan oppineita, oli kai yksi Tuula ennen minua ravintolakoulu Perhon käynyt. Niinpä kerran vanhempi tarjoilija manasi kassan vieressä, "ei ole missään kyllä tällaista,oli tyytymätön, Niinpä Oinonen sattui selän taakse ja sanoi "ethän sinä Anni ole edes ollut missään muualla".
Tässähän sitä näin alkuun, muistoja menneiltä ajoilta.
-Airi Niskanen

Kuvia