Töissä Seurahuoneella, vappu ja muita muistoja

Menin Lahden Seurahuoneelle 1965 harjoittelijaksi. Siihen aikaan ei ollut ravintola-alan työehtosopimuksista ainakaan siellä mitään tietoa. Vuonna 1966 kuitenkin jo yksi valveutunut työntekijä keräsi liittoon jäseniä. Menihän siinä aikaa ennenkuin mitään järkeä alkoi olla työajoissa. Säilytin vanhoja almanakkoja ja totuus oli 60-luvun lopulla vielä oli kolmekin viikoa ilman vapaapäivää ja suuri osa oli vielä hyppypäiviä, tultava oli vaikka aamuvuorosta lähtiessä päällikkö ilmoitti, että viideksi takaisin. Onneksi ei ollut silloin vielä itselläni lapsia. Mutta yksi rouva, kahden pienen lapsen kanssa, mieskin vuorotyössä, oli hiukan hädissään määräyksestä, päällikön vastaus oli "jos ei käy ei sitten tarvita täällä". Niinpä tämä rouva ei kerinnyt kotona käymään, vaan nuokkui hetken alakerrassa ja niin alkoi taas uusi työvuoro. Aika pian hän jättikin sitten tämän työn.

Vappumuisto: Menimme vappupäivän aamuna töihin ja työvuoro kesti sitten yöhön saakka. Lounas oli Päijännesalissa ja normaalia ravintolasalia herrat koristeli ilmapalloilla, aina välillä hiukan riettojakin. Iltapäivällä juhlat sitten jatkuivat normaalissa ravintolasalissa, ohjelman kanssa.
Tuuletustauko oli kello 19.00-20.00 sinä aikana katoimme ruokailua varten, mutta herrasväki olikin käynyt kotona ruokailee ja aika vähäistä oli ruokamyynti, silloinhan ei laskut välttämättä menneet firmoihin.
Ja mikä nuorta tyttöä ihmetytti, pöytien juuresta löytyi tyhjiä viinapulloja, ei koskaan muulloin kuin vappuna.
-Airi Niskanen

Kuvia