Japanilainen vieras ja peura-tartar

Kiotossa ihmettelin pihvin laatua, olenko koskaan syönyt tämän veroista. Se on Kobesta, hymyili Koike-san, onnellisesta, hyvinvoivasta eläimestä kaikki lähtee ja siksi Koben härille juotetaan olutta kauniiden karjakoiden hieroessa niitä klassisen musiikin soidessa taustalla.

Toisen kerran Koike-san tarjosi Sapporossa seitsemän saken päivällisen. Sake ei ole ollut suosikkini, mutta nyt on. Ainakin Japanissa, ja silloin kun paikallisia ruokia taiten yhdistetään paikallisiin sake-laatuihin.

Kolmannen kerran oli minun vuoroni toimia isäntänä. Valitsin Sipulista pöydän josta Koike-sanilla oli upein näkymä Uspenskin katedraaliin. Alkupalana keittiömestarin yllätys, peura-tartar. Koike valokuvasi annoksen ja ihasteli makua. Kun kerroin mitä olimme syöneet hän katsoi minua hieman normaalia pidempään: me buddhalaiset emme koskaan syö lihaa tai kalaa temppelin varjossa, etkö sitä tiennyt?
-Matti Rousi

Kuvia