Iron Maiden yllätti

Menin ravintola Toveriin töihin 2005. Alun perin oli tarkoitus, että työskentelen Toverissa juhannuksesta elokuun alkuun ja hoidan siinä sivussa myös Old Sophien tilitykset, tukkukäynnit, tilaukset ja muut tarvittavat asiat, että ravintoloitsija voi viettää kesälomaa perheensä kanssa. Tuo kuukauden työrupeama on venynyt aika pitkäksi; tänä vuonna 1.6.2019 tulee täyteen 14 vuotta. Noita heinäkuun työrupeamia, kun tein Toverissa kuusi iltaa viikossa ja sen lisäksi hoidin myös Toverin ja Sophien juoksevat asiat, tein neljä vuotta. Työtunteja noina kesäkuukausina kertyi lähelle 300 ja kuun lopussa tiesi tehneensä hieman töitä.

Viimeiseen heinäkuun rupeamaan sattui poikkeuksellisen raskas perjantai-ilta. Kiire tuli pyytämättä ja yllättäen johtuen lähinnä siitä, etten oikein ehtinyt lukemaan lehtiä joka päivä.

Perjantai-ilta oli ollut normaali eli hiljainen kuten ne tuppasivat olemaan terassittomassa ravintolassa keskellä kesää. Myöhään illalla alkoi tulla poikkeuksellisen paljon asiakkaita, sitten lisää ja lisää. Lopulta ravintola oli aivan täynnä ja leveä jono ovelta baaritiskille. Joltakin puolitutulta asiakkaalta kysyin, mistä ihmeestä näitä ihmisiä tulee. Stadionilla oli kuulemma ollut Iron Maiden konsertti (18.7.2008). Olisihan tuohon varautunut apulaisella, jos olisi huomannut asian uutisista.

Loputtoman jonon keskeltä tunnistin tutut kasvot Kallion kirjastosta. Tehtyään tilauksen itselleen ja seuralaisilleen ”kirjastotäti” Janne pyöritteli silmiään ja kysyi voisiko jotenkin auttaa. Vein Jannen keittiöön annoin pikaopetuksen ravintolatiskikoneen käyttöön ja näytin missä tiskipakit ovat. Viisi pakillista tuoppeja koneen läpi ajettuaan Janne ilmoitti siirtyvänsä seurueensa luokse. Annoin pullon valkoviiniä mukaan. Puolen tunnin kuluttua Janne aloitti uuden keräysrupeaman. En tiedä oliko Janne koskaan ennen tehnyt töitä ravintolassa, mutta sillä hetkellä tuo apu oli korvaamatonta.

Asuin tuolloin 100 metrin päästä työpaikastani. Saatuani paikat yöllä kohtuulliseen kuntoon kävelin kotiini, jossa jääkaapin kautta parvekkeelle. Kun olin saanut oluen kaadettua lasiin ja tupakan sytytettyä soitin Old Sophieen ja kysyin miten siellä oli mennyt. Sielläkin oli tehty hyvä myynti aivan samasta syystä. Oli ollut kuulemma todella raskas yö. Kun Maritta sitten kertoi illan myynnin, oli pakko sanoa, että älä valita, teitä oli siellä neljä ihmistä töissä. Olin itse tehnyt saman myynnin yksin. Jätin kertomatta Marittalle, että Janne oli ollut korvaamattomana apuna.
-Pasi Ahokas

Kuvia