Kielletyt laulut

Vuonna 2009 Helsingin kaupungin teatterin ohjelmistossa oli Pirkko Saision ”Kielletyt laulut” –esitys. Esityksen taiteilijat viihtyivät Toverissa hyvin jo harjoitusvaiheessa. Esitysten alettua heillä oli tapana kutsua ystäviään ja tuttujaan jatkoille Toveriin esityksen jälkeen. Kaupungin teatterin esityskalenterista saattoi jo työvuoron alussa tarkistaa oliko odotettavissa vilkas loppuilta viikonpäivästä riippumatta.

Eräänä iltana apunani ollut Jaron (Pajunen) tuli ilmoittamaan, ettei tilattuja lettuja ollut enää niin montaa jäljellä. Lähetin Jaronin pöytään kysymään, minkä letun asiakas haluaisi loppuneen tilalle. Hetken kuluttua hän on takaisin baaritiskin päässä ilmiselvästi hyvin täpinöissään; ”olisit voinut varoittaa, että siellä istuu suuri taiteilija!”. Suuri taiteilija ei ollut Pirkko Saisio, jonka hän oli toki tavannut aiemminkin vaan Susanna Haavisto. Ajan myötä Jaronkin tottui siihen, että suuria taiteilijoita tapaa Toverissa usein. Susankin kanssa Jaron juttelee nykyään kuin vanhalle ystävälleen, kun jossakin kohtaavat.

Toisella kertaa saimme Annin (Rantapere) kanssa kuunnella erittäin mielenkiintoista keskustelua työmme ohessa. Sillä kertaa Saision seurueessa oli Taipaleen pariskunta. Ilkka Taipale toi baariin luottokorttinsa ja sanoi, että taiteilijat saisivat tilata hänen laskuunsa. Kysyin, että mitä ja miten paljon taiteilijoille saisi piikkiin antaa. ”Suuret taiteilijat juovat, mitä suuret taiteilijat juovat” oli vastaus.

Pikku hiljaa yötä kohti keskustelun aiheeksi pöydässä tuli seksuaalipolitiikka tai paremminkin sen historia. Äänet kohosivat hetkittäin tasolle, jota ei miltään muulta seurueelta olisi siinä ravintolassa hyväksytty. Totesimme Annin kanssa yhteisesti, että aihehan on kiinnostava emmekä puuttuneet. Aina välillä Ilkka Taipale nousi ylös pöydästä selvästikin tuohtuneena ja uhkasi lähteä pois. Jussi Tuurna pelasti tilanteen keksimällä aina jotakin positiivista sanomista Ilkan tai Vapun tekemisistä vanhassa historiassa. Ilkka Taipale istui alas ja keskustelu jatkui uudestaan kiihtyäkseen taas hetken kuluttua. Ilta loppuu kuitenkin aikanaan. Taipaleiden aloittaessa kotiin lähtöään tunnelma seurueessa oli taas sopuisa. Vappu Taipale kävi kuittaamassa laskunsa ja ehti vielä muutamaan kertaan tulla uudestaan varmistamaan, että onhan lasku maksettu.

Yhteistä noille Saision seurueen vierailuille oli se, että seurue tilasi illan aikana useampia annoksia nachos ja salsakastike annoksia. Teimme ne heille aina huomattavasti normaalia suuremmiksi. Vielä nykyäänkin, kun vien asiakkaalle annoksen hieman ylisuurena, totean, että tuli tehtyä Saision mitalla. Kun kävimme Jaronin kanssa katsomassa Kielletyt laulut Pasilan näyttämöllä, jossa järjestettiin lisäesityksiä, veimme esiintyjille lahjaksi, mitäpä muuta, megapussillisen nachoja ja ison purkillisen salsakastiketta.

Saman vuoden lopussa asiakaspikkujoulujen järjestäminen jäi vastuulleni ravintoloitsijan lähtiessä poikiensa kanssa ulkomaille jouluksi. Illan ohjelma järjestyi hyvin näppärästi, kun Tuurnan Jussi sattui pistäytymään asiakkaana sopivalla hetkellä. Asiakkaita viihdytti senvuotisissa pikkujoulussa Kielletyistä lauluista tuttu ryhmä: Jussi Tuurna, Janne Marja-aho, Sara Puljula ja Topi Korhonen.
-Pasi Ahokas

Kuvia