Kolmatta linjaa takaisin

Ravintola Toverin sijainti kolmannen linjan ja Castreninkadun kulmassa kytkee ravintolan myös Vexi Salmen sanoittamaan ”kolmatta linjaa takaisin” lauluun.

Syksyllä 2010 Ahon sisarukset Laura-Elina, Eerika ja Juulia pyörittivät siellä täysakustista Ahoy-klubia yhdessä Riku Keskisen kanssa. Ensimmäisenä Ahoy-klubi iltana vierailevana taiteilijana oli Fredi eli Matti Siitonen. Fredi pysytteli omaan osuuteensa asti piilossa keittiön puolella ja hänen liittymisensä muiden esiintyjien seuraan oli yllätys kaikille asiakkaille.

Ennen Fredin esitystä yksi sisaruksista haastatteli hetken Frediä mm. kolmatta linjaa takaisin laulun taustoista. Haastattelun lopuksi hän kysyi, oliko Fredi tullut Toveriin kolmannen linjan kautta vai Casterinkatua pitkin. Vastaus oli Castreninkatu ja Fredi lähetettiin takaisin ulos, että voisi tulla sisään kolmannelta linjalta.

Hetken kuluttua Fredi saapuu takaisin ja aloittaa ravintolan rappusilta, minkäpä muun kuin, kolmatta linjaa takaisin. Ravintolan akustiikka on loistava ja Fredi joutui esittämään kaikki laulunsa sordiino päällä. Ahoy klubin illan lopetuskappaleen ajaksi Fredi liittyi vielä kerran takaisin esiintyjien seuraan ja lauloi mukana ilman sordiinoa – ääni soi loistavasti. Tuli tunne, että ravintolan seinät ja ikkunat pullistuvat ulospäin äänen voimakkuudesta.

Muutama vuosi myöhemmin Fredi palasi uudelleen kolmannelle linjalle. Kadulta oli liikenne suljettu ja seuraavan päivän (4.8.2013) Kallio Block Partyn lavojen ja tekniikan rakentaminen täydessä käynnissä. Jossakin kohtaa iltaa huomasin ravintolan ikkunasta, että Fredi kulki tyhjennettyä kolmatta linjaa pitkin ohi, ei kerran vaan useamman kerran. Kysyin ravintolassa Block Partyn tekniikka rakentavalta työntekijältä, mistä ihmeestä on kysymys. Fredi avaisi kuulemma katujuhlan seuraavana päivänä laulamalla tunnettua kappalettaan pitkin kolmatta linjaa kävellen. Äänen toisto kulkisi perässä polkupyörän päällä. Fredi mittaili kadulla askeliaan, että laulu päättyisi oikeassa kohtaa katua.

Seuraavana päivänä katselin asuntoni parvekkeelta, kun kulkue lähti liikkeelle ravintola Liberten edestä. Pidemmälle en ehtinyt Fredin esitystä seurata, koska oli jo kiire Toveriin laittamaan paikkoja kuntoon päivän ja illan koitosta varten. Sen päivän ja illan aikana Toverissa tehtiin kaikkien aikojen myyntiennätys, joka on edelleen rikkomatta. Nähtiin jopa sellainen ihme, että ravintolan edessä oli väenpaljouden takia useamman tunnin ajan pitkä jono sisäänpääsyä odottavia asiakkaita. Päivä oli täynnä eri toimijoiden hienoa yhteistyötä. Eräs Castreninkatu 3:n asukas järjesti mm. yhdelle katukauppiaalle sähköt jatkojohdolla ikkunasta. Toverista vedettiin puolestaan sähköt ravintolan kulmassa toimineelle jäätelökauppiaalle.

Illan aikana sain kuulla joltakin toimitsijalta, ettei Fredi turhan päiten ollut askeliaan mittaillut. Ravintola Oivaan oli kutsuttu paikalle jo eläkkeellä oleva vahtimestari. Fredin laulaessa ”saa Oivan portsari lantin….” on hän juuri Oivan kohdalla ja portsari sai kymmeniä vuosia odottamansa lantin Fredin kädestä. Tarina ei kerro heitettiinkö myös Limberin Antille femma matkan varrella.
-Pasi Ahokas

Kuvia